נעים להכיר: תוכנית השיווק
החלטת לכתוב תוכנית שיווק. מצויין. אבל...
מהי תוכנית השיווק? מה מטרותיה? ואיך לכל הרוחות כותבים תוכנית טובה שתהיה לא רק יפה אלא גם אפקטיבית?
מהי תוכנית השיווק (או התוכנית השיווקית)?
תוכנית שיווק אפקטיבית היא מתווה מסודר, מעיין מפת דרכים, העונה על מספר שאלות בעלות אופי אסטרטגי ומפרטת את הדרכים והטקטיקות שלדעת הכותבים יענו עליהן ויאפשרו את הוצאתן לפועל בצורה הטובה ביותר, תחת אילוצי המותג/העסק/הפרוייקט בטווח הארוך, הבינוני והקצר.
תוכנית השיווק היא לא מסמך שיש לקדשו ולפעול לפיו AS IS אלא מתווה שיש לבחון אותו כחלק מפעילות השיווק השוטפת ולבצע את ההתאמות הנדרשות, באם מתגלות כאלו.
מדוע בכלל צריך תוכנית שיווק?
לרוב, התוכנית מיועדת לאחת משתי המטרות הבאות, או לשתיהן:
בסיס לתוכנית העבודה השיווקית של המותג
הצגה לטובת גיוס משאבים, לרוב פיננסיים (ועליה מתבססת גם מצגת משקיעים).
מהו מיקומה של תוכנית השיווק על ציר הפעילות המעשית של המותג?
היות ותוכנית השיווק היא כלי יישומי ממנו נגזרת תוכנית העבודה, ישנם מספר תהליכים הקודמים לה מבחינת סדר וחשיבות הפעולות, כאשר העיקריות שבהן הן: האסטרטגיה העסקית והאסטרטגיה השיווקית (או אסטרטגיית השיווק). מטרותיהן הן להגדיר את אופי פעילות המותג/העסק, המודלים העסקיים (ממה מרוויחים ואיך נכון לעשות זאת), התמחור, קהלי היעד, המסרים המובילים וקו הפעולה של המותג, אמצעי ההגעה וההפצה לקהלי המטרה וכיוב'.
תוכנית שיווק לדוגמה (כולל פירוט קצר על כל סעיף)
על אילו שאלות עונה תוכנית שיווק איכותית?
כלים לניתוח וכתיבת הסעיפים השונים בתוכנית השיווק
ישנם מספר מודלים כלליים בהם ניתן להשתמש בכדי לגבש את המידע אותו נכניס בהמשך (לאחר עיבוד) לתוכנית השיווק.
1. ניתוח מצבו הנוכחי של העסק, השוק והענף
2. ניתוח S.W.O.T המפורסם - ניתוח הסביבה הפנימית והחיצונית
STRENGTHS - חוזקות
בשילוב עם החולשות סעיף החוזקות משמש אותנו לבחינת הסביבה הפנימית שלנו. המטרה היא לנתח במה אנחנו טובים במיוחד, מהם הייתרונות היחסיים שלנו (משאבים, ידע, יכולות, כישורים ועוד). הניתוח מאפשר לנו לזהות, לשמר את הנ"ל ולהחצין את הייתרונות היחסיים שלנו.
ניתן לומר שאלו הגורמים הפנימיים המקרבים אותנו אל היעד.
WEAKNESSES - חולשות
בשילוב עם החוזקות סעיף החולשות משמש אותנו לבחינת הסביבה הפנימית שלנו. המטרה היא לנתח במה אנחנו פחות טובים (ביחס למטרות שלנו וביחס לתחרות), מה חסר לנו (משאבים, ידע, יכולות, כישורים ועוד). הניתוח מאפשר לנו לבחון מה נדרש לשפר ו/או לחפש דרכים חלופיות למימוש פעילות המותג.
ניתן לומר שאלו הגורמים הפנימיים המרחיקים אותנו מן היעד.
3. אסטרטגיה - תמהיל השיווק - 11P's (במקור 4P's)
מודל זה הינו מודל המסייע לבניית האסטרטגיה השיווקית של מותג על ידי כך שהוא בוחן 11 תחומים שונים ואת המרכיבים של כל אחד מהם במטה לייצר תמהיל (תערובת) ייחודית של מרכיבים המהווים את לב האסטרטגיה השיווקית של המותג.
2P - אריזה - Packaging
המוצר הוא חלק אינטגרלי מהמוצר ובעידן שבו המוקד עבר מהמוכרים אל הקונים (היום כל אחד מאיתנו נכנס לסופר/לחנות דיגיטלית, מושיט יד ובוחר את המוצר שמתחשק לנו לקנות) האריזה היא פקטור חשוב. כשאנו עוסקים באריזה אנחנו לא מדברים על מעטפת עבור המוצר אלא על מכלול שלם המייצר תחושות, רגשות, לעיתים גם קולות וריחות ומחבר בין המוצר והמותג לצרכן בחוויה רב מימדית - פיזית ודיגיטלית כאחד.
בשוק רווי תחרות האריזה, לכיתים, עשויה להיות ההבדל היחיד ביניכם לבין המתחרים.